Co to jest kefir domowy

Kefir domowy

Domowy kefir probiotyczny

Kefir domowy – „domowy”, ponieważ jest wytwarzany w warunkach domowych, samodzielnie przez przyszłego konsumenta z użyciem szczepów bakterii i grzybka kefirowego (szczepionkę do kefiru trzeba kupić).
Kefir taki jest bardzo łatwy hodowli, bo wystarczy mleko o temperaturze pokojowej zaszczepić tymi bakteriami (wsypać do butelki z mlekiem, zamieszać i odstawić na ok. 6-10 godzin). Kiedy mleko się ukwasi i nie zjemy wszystkiego, można go przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Przed spożyciem można do niego dodawać rozdrobnione warzywa, koperek, natkę pietruszki, zioła, przyprawy czy owoce. Dzięki zawartości bakterii probiotycznych uzyskany kefir poza znakomitymi walorami smakowymi ma bardzo istotny i korzystny wpływ na skład flory bakteryjnej w jelitach.

Od bardzo dawnych czasów uważano kefir jako napój sprzyjający długowieczności tych którzy regularnie go spożywają. Współczesne badania potwierdzają te właściwości kefiru.

Przygotowując kefir w domu nikomu przecież nie przychodzi do głowy, aby używać środków konserwujących i sposobów przedłużania jego trwałości, jak to musi się dziać przy uzyskiwaniu kefiru metodami przemysłowymi. Z kefiru, którego nie spożyliśmy można bardzo łatwo uzyskać smaczny i zdrowy twaróg albo biały ser – także bogaty w pożyteczne bakterie, co go odróżnia od serów uzyskiwanych przy zastosowaniu podpuszczki.

Kefir domowy może być z dobrym skutkiem wykorzystywany do zabiegów kosmetycznych, maseczek, okładów, kąpieli.

Kefir domowy jest zalecany:

  • Po długotrwałej antybiotykoterapii,
  • Po biegunkach i zatruciach pokarmowych,
  • W chorobach przewodu pokarmowego,
  • Dla obniżania zbyt wysokiego poziom cholesterolu we krwi,
  • Dla poprawy odporność organizmu,
  • Dla opóźniania procesów starzenia się.
  • Dla rekonwalescentów po długich chorobach
  • Dla ludzi w wieku podeszłych a także dla dzieci
  • Dla ludzi odchudzających się
  • Dla cierpiących na zaparcia
  • Dla cierpiących na wiele rodzajów alergii
  • Cierpiącym na nawracające zakażenia przewodu pokarmowego drożdżakami
Domowy kefir

Śniadanie z kefirem

Kefir domowy jest najczęściej dobrze tolerowany także przez osoby, które cierpią na nietolerancję cukru mlekowego (laktozy), bo drobnoustroje z kefiru przeprowadzają fermentację tego cukru.

Osoby nie tolerujące mleka słodkiego, czy produktów mlecznych produkowanych metodami przemysłowymi nie mają problemów zdrowotnych po spożyciu kefiru domowego czy zrobionego z niego serka.

Dla poprawy zdrowia i opóźniania starzenia się powinno się wypijać 2 szklanki kefiru dziennie (ok. 0,5 litra). Kefir domowy jest doskonałą podstawą lub dodatkiem do wielu potraw, sosów, deserów, napojów chłodzących. Kuchnia polska na bazie tego kefiru przyrządza chłodnik litewski. Szczepy bakterii i drożdży kefirowych do samodzielnego przygotowania kefiru w domu zawierają następujące rodzaje drobnoustrojów: grzybki kefirowe zawierające drożdże kefirowe i Leuconostoc); bakterie – Lactobacillus lactis subsp., Streptococcus thermophilus, Lactobacillus acidophilus.

Kefir domowy może być sporządzany na różnych rodzajach mleka od mleka krowiego poczynając, przez mleko kozy, owcy, klaczy, wielbłąda.

Możliwość komentowania jest wyłączona.