Jogurt domowy

Jogurt domowy to tradycyjny jogurt, który robimy w warunkach domowych, używając do tego specjalnych bakterii jogurtowych służących do wytwarzania jogurtu. Tego typu bakterie jogurtowe dodajemy do mleka i czekamy, aż wyrośnie jogurt.

Jakie są zalety jogurtu domowego

Przygotowując jogurt w domu mamy pewność, że są w nim prawdziwie, żywe bakterie. Jeśli kupimy właściwe – probiotyczne bakterie jogurtowe – mamy też pewność, że nasz jogurt też będzie miał probiotyczne, a więc prozdrowotne właściwości. Jogurt jest szczególnie zalecany po antybiotykoterapii oraz dla osób z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Ponadto jest niewątpliwie smaczny (choć oczywiście każdy ma nieco inny smak; zdecydowanej większości osób jogurt domowy smakuje i uważają go za lepszy od jogurtów kupowanych w zwykłych sklepach). Jest to też produkt dietetyczny, zalecany dla wszystkich tych, którzy są w trakcie odchudzania. Zjedzony z dodatkiem np. musli czy płatków owsianych, wypełnia żołądek, gwarantując uczucie sytości. Jogurt jest oczywiście też sam w sobie niskokaloryczny.

Jak zrobić jogurt domowy?

Dokładną instrukcję przygotowania jogurtu dostajemy wraz z saszetki z bakteriami.

Skąd wziąć bakterie jogurtowe

Bakterie do przygotowania jogurtu możemy zakupić w internecie na stronie www.jogurt-domowy.pl Oprócz zakupu bakterii jogurtowych możemy zakupić tam także bakterie kefirowe

Dodaj komentarz