Bakterie jogurtowe

Bakterie jogurtowe to bakterie, które pozwalają otrzymać jogurt. Jogurt możemy wyprodukować samemu, w warunkach domowej kuchnii, jeśli posiadamy odpowiednie bakterie jogurtowe. Po dodaniu bakterie termofilnych z gatunków Lactobacillus do mleka o temperaturze od 43 do 45 stopni następuje w ciągu ok. 6-8 godzin jego ścięcie. Bakterie przerabiają tym samym mleko (przetwarzając cukier zawarty w mleku) w jogurt, czyli napój o dość gęstej konsystencji. Jego barwa jest biała lub lekko kremowa, a smak delikatnie kwaśny.

Gdzie kupić bakterie jogurtowe

Bakterie jogurtowe jako produkt niszowy dostępne są głównie w Internecie w sprzedaży wysyłkowej. Najbardziej odpowiednie do zrobienia domowego jogurtu bakterie jogurtowe z probiotycznych szczepów Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus firmy Danisco zakupić można na stronie pod pożniszym linkiem:

bakterie jogurtowe – link do miejsca gdzie można kupić bakterie jogurtowe do produkcji jogurtu domowego. Na stronie można dostać też bakterie kefirowe do produkcji domowego kefiru.

Dodaj komentarz